TEST
O nama

Folklorni ansambl Linđo, osnovan 1965. godine, jedinstven je kulturni brand grada Dubrovnika, koji u domovini i inozemstvu predstavlja bogatu tradicijsku kulturu te glazbenu i plesnu baštinu dubrovačkog kraja i cijele Hrvatske. Reprezentativan, ali uvijek autentičan, Linđo je ostavio neizbrisiv trag u kulturnoj povijesti grada, na brojnim fotografijama, u sjećanjima posjetiteljâ i turistâ, te u uspomenama onih koji su za njega disali i uz njega bili neraskidivo vezani.

Već od 1967. godine Folklorni ansambl Linđo suvereno vlada plesnom scenom Dubrovačkih ljetnih igara i čini neizostavan dio njihovog programa. Izvrsna suradnja, te međusobno poštovanje i prijateljstvo ovih dviju dubrovačkih kulturnih ustanova traju neprekinuto sve do danas. Stajući uz bok tadašnjim profesionalnim ansamblima – Ladu, Tanecu i Kolu, Linđovi mladi plesači i glazbenici uspjeli su sačuvati svježinu i neposrednost, ali i odrediti put ansambla koji njeguje ideju autentičnog folklora koju je zacrtala Zagrebačka škola folklora. Time je Folklorni ansambl Linđo, kako su zabilježili pojedini glazbeni kritičari, uz spomenute ansamble postao »četvrta folklorna sila«.

Od svojeg osnutka Linđo je zabilježio više od 300 nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama. Svoju kvalitetu i dugovječnost ovaj ansambl duguje velikom broju naraštaja koji su iznjedrili vrsne plesače, glazbenike i pjevače, velike zaljubljenike u folklor. Osim toga, Linđo je bio mjesto susreta, prvih ljubavi, putovanja i nezaboravnih druženja koja su obilježila brojna djetinjstva i mladosti. Biti linđovac mladomu je čovjeku značilo mnogo, a predstavljati svoj grad značilo je ispuniti se ponosom, skladom i osjećajem zajedništva i pripadnosti. Od osnutka do 2018. godine Linđo je imao više od 3000 članova, a na svojim putovanjima diljem svijeta ostvario je mnoge upečatljive nastupe. Sudjelovao je na mnogim festivalima i dobio niz nagrada, od kojih valja istaknuti osvojenu »Zlatnu ogrlicu« i »Zlatnu ploču« na Međunarodnom festivalu folklora 1973. godine u Dijonu u Francuskoj. Linđo je i nositelj Povelje Republike Hrvatske za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i izvođenju narodnih plesova, pjesama i tradicijske glazbe u Republici Hrvatskoj i u svijetu, koju mu je dodijelila predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Nemjerljiva je uloga Folklornog ansambla Linđo u promociji hrvatskog turizma, koju je ostvario sudjelujući na brojnim turističkim sajmovima i kao partner brojnim turističkim agencijama i organizacijama. Osim redovitih aktivnosti, folklornih i glazbenih nastupa, Linđo danas sustavno razvija izdavačku djelatnost te organizira stručne i znanstvene seminare i predavanja, čime prednjači u afirmaciji tradicijske kulture i baštine, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.